Rodina na prvním místě. Co hledat u pracovních nabídek jako rodič?

17. 5. 2024

4 min.

Rodina na prvním místě. Co hledat u pracovních nabídek jako rodič?
autor
Michele O'Brien

Freelance writer and podcast producer

S příchodem pandemie covidu-19 před více než čtyřmi lety (ano, už je to tak dlouho) vyvstalo na povrch několik výzev, kterým museli pracující rodiče čelit. Jenom ve Spojených státech během prvního roku pandemie vypadlo z pracovního procesu téměř 1,8 milionu žen (a výrazný nedostatek žen řešil i český pracovní trh). Situace se pro ně doma s nárůstem povinností souvisejících s péčí o děti stala neudržitelnou.

Téměř polovina pracujících otců (a více než polovina pracujících matek) v USA uvedla, že pandemie a s ní spojené zavření škol a školek jim ztížily zvládání rodičovských povinností. Alarmujícím zjištěním je, že neuvěřitelných 66 % rodičů se nechalo slyšet, že je situace dohnala k vyhoření.

I když jsou školy a školky zase v provozu, potíže spojené s balancováním rodičovských povinností a prosperující kariéry ani nadále pracujícím rodičům nedají spát. Pokud zrovna hledáte práci, může být téměř nemožné určit, jestli nový potenciální zaměstnavatel vyhoví vašim potřebám pracujícího rodiče.

V České republice jsou rodiče skupinou lidí do určité míry chráněnou antidiskriminačním zákonem, a to jak před přímou, tak nepřímou diskriminací. Z právního hlediska mohou rodiče vyhledat pomoc např. u průvodce zákony pro rodiče nebo u ombudsmana čili veřejného ochránce práv. Zákony stranou, jak mohou pracující rodiče vyhodnotit vhodné pracovní nabídky a rozpoznat varovné signály či naopak znamení, že jim zaměstnavatel vyjde s rodičovstvím vstříc?

Průvodce pro pracující rodiče

Obrátili jsme se na Daisy Dowlingovou, koučku vedoucích pracovníků a zakladatelku a ředitelku společnosti Workparent, aby nám osvětlila, jak rozeznat dobré a špatné signály při náborovém procesu. Když se vracela do práce z rodičovské dovolené, rozhodla se pomáhat pracujícím rodičům najít fungující řešení, jelikož se sama cítila „frustrovaná a zklamaná, že se jí nedostávalo moc praktických a taktických rad, jak zvládat rodičovství a práci v praxi“. Jelikož zoufale toužila po průvodci s hmatatelnými radami, který by jí s touhle novou etapou života pomohl, ale žádného nenašla, rozhodla se ho sepsat sama.

Jak můžou firmy podpořit pracující rodiče

Podle Dowlingové „existují tři různé oblasti, ve kterých mohou firmy pracující rodiče podpořit. Představte si stoličku stojící na třech nohách – první představuje programy, druhá firemní zásady a třetí praktické postupy“.

Existují programy, jako jsou např. zaměstnanecké skupiny pro pracující rodiče nebo organizované mentorské programy, a firemní zásady týkající se rodičovské dovolené, které představují poměrně hmatatelnou podporu. Naše koučka ale tvrdí, že rodiče mají tendenci přehlížet zavedené firemní postupy: „Ty malé každodenní věci, které ve skutečnosti tvoří 90 % vašeho pracovního života.“ Jak například reaguje vaše šéfka, když najednou musíte odejít z práce a vzít dítě k lékaři nebo když jsou zavřené školy kvůli chumelenici a vaše šestileté dítě vám vběhne do záběru během pracovního Zoomu? A co když pracujete na směny? Nabízí vám váš vedoucí flexibilitu, když si potřebujete s někým vyměnit směnu, abyste stihli školní vystoupení? Tyhle postupy jsou někdy explicitní, ale často nevyřčené. Ale každopádně jsou skutečnými ukazateli toho, jak moc firma vychází vstříc pracujícím rodičům.

Rodičovská dovolená je fajn. Co tam máte dál?

Když jako rodiče hledáme práci, často soudíme postoj potenciálního zaměstnavatele k pracujícím rodičům podle množství placené rodičovské dovolené nebo možnosti hybridního pracovního režimu. Dowlingová ale tvrdí, že bychom se tímhle neměli nechat uchlácholit. Například firmy poskytující právnické nebo poradenské služby často nabízejí spoustu placené dovolené, ale přesto očekávají, že se pracující rodiče okamžitě vrátí do 14hodinového pracovního režimu a práci budou mít vždycky na prvním místě.

Je váš budoucí zaměstnavatel „rodinný typ”?

Podle naší koučky bychom se místo smlouvání o počtu dní na rodičovskou dovolenou měli u pohovoru spíše pobavit se stávajícími zaměstnavateli-rodiči a zeptat se jich na jejich zkušenosti. Odpovědi můžete taky zkusit hledat ve vlastní síti kontaktů (např. na LinkedInu) a vyzpovídat současné nebo bývalé zaměstnance. Lidé bývají upřímnější, když se baví s někým ve stejné situaci, v jaké sami byli.

I během pohovoru se může naskytnout příležitost k načnutí tématu o podpoře pracujících rodičů. Možná si všimnete rodinné fotky na pracovním stole náboráře a zapředete s ním rozhovor o tom, jak se mu daří skloubit pracovní a rodičovské povinnosti. Dowlingová ale upozorňuje, že si musíte dávat pozor na tón a načasování. „Je to jako na rande. Na tom prvním se většinou snažíme o to, aby následovalo druhé. Nemáme úplně zálusk na zásnuby.“

Proto takové otázky neuspěchejte a zvažte, jak se na ně zeptat co nejtaktněji a co nejstravitelnější formou. Není žádoucí pohovor hned ze startu odpálit nekompromisními názory na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Ale naše expertka dodává, „že v momentě, kdy dostanete nabídku, jsou tyto otázky na místě“. Dejte jasně najevo, že si věříte a že práci odvedete na jedničku, ale ujasněte si s náborářem, jak bude vypadat vaše pracovní doba nebo kolikrát za měsíc budete moct cestovat. Když se dostanete k závazné pracovní nabídce, je třeba takové věci jasně definovat. Pokud budou vaše povinnosti doma překážkou, je lepší to vědět, než něco podepíšete.

Správná volba pro pracujícího rodiče

Dowlingová má mnoho zkušeností s klienty, kteří pracují jako vysoce postavení zaměstnanci v náročných oborech. Než se z nich stali rodiče, byli zvyklí pracovat 10–14 hodin denně a teď na sebe kladou extrémně vysoké nároky. Jakmile se ale vrátí do práce, zjistí, že zvládat takové množství práce jako rodič je pro většinu z nich prakticky nemožné.

Nakonec skončí tak, že si vyčítají, že neumějí být naplno fungujícím zaměstnancem ani rodičem. Od svého zaměstnavatele navíc nemají dostatek informací o tom, co se od nich jako od pracujících rodičů očekává a jaké postupy má firma pro tyto situace zavedené. „Opravdu chcete pracovat pro společnost, která vás nepodporuje? Holisticky se zamyslete nad tím, co vám v této fázi života vyhovuje, a podle toho se řiďte při hledání vhodné pozice.“

Pracovní příležitosti pro pracující rodiče. Co si z toho odnést?

Pro rodiče balancující na tenké hraně mezi kariérou a rodinou je klíčové si potenciální zaměstnavatele pořádně „proklepnout“. Nestačí, aby se zaměstnavatel chlubil, co vám všechno nabídne, ale aby aktivně vytvářel pracoviště založené na flexibilitě a porozumění. Tady je přehled tipů, které vám pomůžou najít family-friendly pracoviště:

  • Vyhodnoťte každodenní firemní postupy: Kromě nabízených programů a firemních zásad prozkoumejte taky každodenní praktiky na pracovišti. Jak vedení řeší mimořádné situace nebo neočekávané potřeby svých zaměstnanců? Odpovědi na takové otázky vám vykreslí podrobný obrázek o dané firemní kultuře.

  • Není to jen o rodičovské: I když je rodičovská dovolená významným pilířem začínajícího rodiče, ne vždycky si podle ní uděláte představu o celkovém podpůrném systému vašeho zaměstnavatele. Vyhledejte přes svoje kontakty současné a bývalé zaměstnance firmy, a získejte tak hlubší vhled do pracovního prostředí, do kterého byste jako pracující rodič vstupovali.

  • Přizpůsobte práci svým aktuálním životním potřebám: Přiznejte si, že se váš život mění, a při hledání nových pracovních rolí zvažte všechny aspekty této nové životní etapy. Pokud se velmi náročná práce nedá skloubit s vašimi rodičovskými povinnostmi, je v pořádku dívat se po něčem, co lépe odpovídá vaší současné situaci.

Pracovní prostředí, které si cení pracujících rodičů a podporuje je, pomáhá nejen dosáhnout duševní pohody, ale také profesního úspěchu. Pokud chce zaměstnavatel rodiče skutečně podpořit, uzná, že musíte svoje síly rozpůlit na dvě oblasti, a pomůže vám s tím. Vybírejte si takovou roli a společnost, které souzní s vaším kariérním cílem a zároveň obohatí váš rodinný život.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa