"A jaká je vaše platová představa?" Jak si na pohovoru říct o dobré peníze?

21. 11. 2023 - aktualizováno 21. 11. 2023

4 min.

"A jaká je vaše platová představa?" Jak si na pohovoru říct o dobré peníze?
autor
Andrew Craig

Writer, editor and digital content specialist

Mluvit o penězích nebývá snadné, a to ani v situacích, kdy je to zcela na místě, například při pracovním pohovoru. Přestože jde o běžnou a nezbytnou součást každého přijímacího řízení, není neobvyklé cítit se trapně nebo dokonce vyděšeně při představě, že byste měli začít vést debatu o výši platu, který si podle vás zasloužíte.

Všichni víme, jak těžké je řešit plat. Zvláště pokud se ucházíte o nové místo a na konverzaci o financích se nepřipravíte předem. Bez přípravy to pro vás bude daleko těžší. Navíc to může poškodit váš dlouhodobý výdělečný potenciál. A přitom nemusí! Pojďme si tedy ujasnit některá fakta.

Proč je tak důležité o penězích mluvit

Bez ohledu na to, jak nepříjemná diskuse to může být, musíte se do ní pustit. Jednoznačným a zcela jasným důvodem je fakt, že chcete mít víc peněz. Jenže nejde jen o to. Zde je několik dalších důvodů, které vás možná nenapadly:

  • Povyšování v nedohlednu. Jakmile jste jednou přijati, je velmi nepravděpodobné, že se během nejbližší doby dočkáte nějakého závratného zvýšení platu, pokud nebudete povýšeni na výrazně vyšší pozici. I v takovém případě je ale velké zvýšení platu spíše nepravděpodobné. Jakýkoliv růst bude nejspíš mírný a vázaný na původní plat, který jste si vyjednali. Takže si to dopředu spočítejte.
  • Vaše duševní zdraví. Možná si to zrovna neuvědomujete, ale plat může mít zásadní vliv na to, jak se budete cítit psychicky a jaký budete mít pocit z nové práce jako takové. Každodenní pocit méněcennosti není dobrý ani v práci, ani v životě.
  • Dlouhodobé dopady. Každé vyjednávání o výši platu vás posouvá o krok blíž dalším úspěchům v budoucnu. Když dosáhnete vyššího platu v jednom zaměstnání, zvýšíte možnost mít v dalším zaměstnání zase víc a tak dál. Navíc, obecně to znamená mít víc financí k dispozici, a ty lze použít třeba na spoření do penzijních fondů a získání vyšších příspěvků od státu. Vyjednávejte chytře a později si pogratulujete.

Co je na tom tak těžkého?

Řešit otevřeně osobní i profesní záležitosti je v dnešní tolerantní společnosti snazší než kdykoli dřív. V Česku i jinde jsou ale peníze stále poněkud tabuizovaným tématem. Může být mimořádně nepříjemné hodnotit sebe a své schopnosti konkrétní peněžní hodnotou, zejména pokud se snaží druhá strana naopak vyjednat co nejnižší plat.

V první řadě je třeba působit sebevědomě, mluvit na rovinu a neprozradit víc, než je potřeba. Ideální je přistupovat k diskusi odosobněně a jednat čistě prakticky a věcně. Jakmile zaujmete postoj bez emocí, bude pro vás vyjednávání mnohem jednodušší.

Mějte na paměti, že nemusíte nic napevno podepisovat na místě. Přestože byste měli být dostatečně připraveni, abyste dokázali své představy formulovat přesně a stručně, nemusíte okamžitě odpovídat „ano“ nebo „ne“ na jakoukoli nabídku, kterou obdržíte. V případě pochybností jim poděkujte za informace a řekněte, že byste potřebovali trochu času na rozmyšlenou. Následně se zeptejte, dokdy potřebují odpověď. Je to způsob, jak se zbavit stresu z okamžitého rozhodování a zároveň získat trochu času na to si to doma rozmyslet a rozhodnout se.

Tři klíčové vlastnosti

„Otevřenost, konzistentnost a promyšlenost, toho by se měli uchazeči držet při přípravě na otázky platu,“ říká Katherine Safarová, personalistka ve velké technologické společnosti.

„Náborář se seznamuje s osobou, která bude potenciálním zaměstnancem, buďte proto otevření. Ve svých odpovědích a přístupu buďte konzistentní, abyste ukázali, že jste si udělali průzkum a jako potenciální zaměstnanec znáte svou hodnotu. Mějte promyšlené, jak budete vystupovat. Vyjednávání platu je pro vaši kariéru důležité, proto nenechávejte nic náhodě a dobře se nachystejte.“

Kdy začít mluvit o platu

To hodně záleží jak na daném oboru, tak na konkrétní společnosti a náboráři, se kterým hovoříte. Obecně platí dva názory:

  • Téma platu je nejlepší nadhodit hned. Obvykle se to dělá na konci prvního setkání nebo online schůzky. Uchazeč a personalista tak budou ihned vědět, zda jsou jejich očekávání alespoň do jisté míry shodná. Pokud tomu tak není, ani jedna strana neztrácí čas s dalšími koly pohovorů.
  • Nejlepší je řešení peněz co nejdéle odkládat a zdvořile odmítnout, pokud po vás chtějí vědět představu o platu příliš brzy. Dřív než začnete danou pozici ohodnocovat peněžně, můžete požádat, aby vám o práci prozradili co nejvíce. Daná pozice může totiž například zahrnovat více práce nebo specializovaných dovedností, než bylo původně uvedeno v inzerátu. Od toho by se pak mělo také odvíjet, jaké platové rozpětí si mohou dovolit a jaké si představujete vy. Odložením rozhovoru o penězích také získáte více času, můžete projít více koly výběrového řízení, budete mít prostor lépe danou pozici poznat a ukázat se jako hodnotný kandidát ještě předtím, než se začne mluvit o platu. Díky tomu budete vyjednávat z mnohem silnější pozice.

Jaký přístup zvolíte, záleží na vás. Podle kariérní poradkyně Nicole Drummondové „je vždy lepší, když se o platu mluví co nejdřív. Mnoho firem si zjišťuje představy o platu už během online pohovoru, aby bylo jasné, zda jsou finanční požadavky potenciálního zaměstnance v souladu s rozpočtem společnosti. Pokud na to nedojde řeč ani u druhého nebo třetího kola pohovoru, neváhejte to nakousnout: ‚Jaké je platové rozpětí, které pro tuto pozici předpokládáte?‘“

Jak se na řeči o penězích připravit

Pamatujte, že v informovanosti je síla. Při vyjednávání o platu byste měli mít v hlavě několik číselných údajů, o které se můžete opřít nebo je při vyjednávání rovnou použít. Berte to tak, že je to běžná součást každého přijímacího řízení. Nedávný průzkum zjistil, že pouze 55 % uchazečů se pokouší vyjednávat vyšší plat, přestože to 70 % náborářů očekává, takže do toho jděte s tím, že je to zkrátka součást výběrového řízení.

Několik konkrétních způsobů, jak se na takový rozhovor můžete připravit:

1. Udělejte si malý průzkum

Využijte webové stránky, jako je třeba Glassdoor, a prozkoumejte jednak obdobné pozice v různých společnostech a odvětvích, jednak různé pozice ve společnosti, do které se hlásíte. Získáte tak představu o průměrném platu v odvětví a o tom, jak moc (či málo) vaše cílová společnost těmto průměrům odpovídá.

2. Obraťte se na důvěryhodné zdroje

Mohou to být přátelé nebo mentoři, kteří vykonávali podobné nebo stejné zaměstnání. Je k nezaplacení znát běžný plat v oboru z první ruky. Stejně tak berte všemi hrstmi jakékoli osobní zkušenosti, které vám mohou při vyjednávání pomoci.

3. Určete si platové rozpětí

Jakmile budete se svým průzkumem hotovi, stanovte si pevné platové rozpětí, které by vám vyhovovalo. Částka by se měla pohybovat v takové škále, aby to bylo spravedlivé, dosažitelné a odpovídalo to vašim ambicím. Jakmile si stanovíte rozsah, který považujete za odpovídající, měli byste podle Drummondové upřímně vypočítat také svůj „osobní platový požadavek“. V ideálním případě by měl být stejný jako váš odhad odpovídajícího platu. Může být samozřejmě i o něco nižší, pokud se jedná o práci, která je po vás vysněná a jste tudíž ochotni ji přijmout, i když sazba není tak úplně v souladu se standardy v oboru. Drummondová dodává: „Počítejte s tím, že se může stát, že budete muset nabídku odmítnout, protože se do vámi zvoleného rozmezí nevejde.“

4. Zvažte, co jsou pro vás důležité benefity

Měli byste zvážit, jak cenné jsou pro vás některé benefity a jak moc by ovlivnily minimální plat, který od nové pozice požadujete. Drummondová říká: „Nebojte se zeptat, zda kromě platu nenabízejí další věci, které považujete za důležité, například fondy na osobní rozvoj, nástupní bonus, možnost diskuze o zvýšení platu po šesti měsících namísto tradičního jednoho roku, více dní dovolené, příspěvek na sport, možnost pracovat z domu nebo flexibilní pracovní dobu.“

Jakmile si tohle všechno vyjasníte, můžete se vydat vyjednávat! Prakticky nikdy to není nějak extra příjemná zkušenost, ale pokud jste se připravili opravdu pečlivě a víte, co chcete, zvládnete to levou zadní.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Probíraná témata